• D 23/01/2011
    Datum van oplevering

Castellum te Houten 162 woningen

Piazza 11 t/m 35, 3935 XK Houten

deurstation: Serie 60V

Videofoons: M-10 zw/w
 Noordwijk
Oplevering intercom: december 2011


Projectgegevens
Opdrachtgever: Bouwfonds Ontwikkeling
Adres: Piazza 11-35, 
3995 XK Houten en Fossa Italica
, 3993 HD Houten
Bouwjaar 2011

Projectomschrijving
Dit project in het centrum van Houten bestaat uit vijf blokken met in totaal 162 woningen. Ieder blok heeft een eigen ingang met een vandaalbestendig deurstation met keypad type S60V. De woningen worden voorzien van de M-10 videofoon.

Castellum is een nieuwe wijk in Italiaanse sferen in het centrum van Houten Zuid. Castellum wordt gebouwd als een mediterraans stadje met smalle straatjes, poorten en een plein met terrassen; geïnspireerd door kasteelstadjes in Zuid-Frankrijk en Italië. Er worden hofwoningen, grachtwoningen en appartementen ontwikkeld. Met het groene Carré wordt Castellum, net als bij de historische stadjes, omringd door natuur.

De eerste woningen in Castellum-Oost zijn begin april 2011 opgeleverd. George Biemond van Bouwfonds Ontwikkeling: “De architectuur in Castellum is anders dan gebruikelijk is in nieuwbouwwijken. Er is veel overeenkomstig met het Italiaanse straatbeeld, de woningen en de aankleding van de wijk.”

Recentelijk is ook Station Houten Castellum geopend. Het winkelcentrum in Castellum West wordt naar verwachting in november 2011 opgeleverd.

De limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, liep ten noorden van Houten. Dit bleek de inspiratie voor de stedenbouwkundige bij de ontwikkeling van het hart van het nieuwe gebied Houten Vinex. De bewezen kwaliteiten van Houten, zoals de vrije fietspaden en de rondweg, waren leidraad, maar spelend met de historie van Houten werd bedacht een herkenbaar centrum te bouwen in de vorm van een castellum?

Een castellum was de kleinste van de twee soorten legerplaatsen langs de grens van het rijk, er verbleven 500 tot 1000 man en hun paarden. Castellum betekent letterlijk ‘kasteeltje’; het was ook een klein kasteel, met zware muren en poorten, gebouwd volgens een strak stramien.

De rand van het Castellum in Houten bestaat straks uit woningen, direct aan het water en groen van het Carré; de slotgracht die rond het ‘kasteelstadje’ wordt gegraven.

Op de hoeken en rond de poorten zijn torens met appartementen gepland. De gebouwen Romulus en Remus, vernoemd naar de tweelingbroers die een bijzondere positie in de Romeinse mythologie innemen, liggen aan weerszijden van de brug die entree biedt tot Castellum.

Het zijn stoere bakens in het groene landschap van het Carré. Bijzonder is het gebruik van verschillende soorten baksteen op de gevel, waardoor het lijkt of de gebouwen zijn opgebouwd uit individuele grachtenpanden. Romulus en Remus zijn kleinschalig opgezet en bestaan uit 15 appartementen per gebouw.

Binnen het oostelijk deel van Castellum komen intieme woonhoven aan smalle straatjes. Hier bevinden zich de Hofwoningen. In het hart van het oostelijk deel liggen deze woningen rondom een hof, aan de nauwe, intieme woonstraatjes zoals in de ‘oude steden.’

De Hofwoningen zijn veelal verschillend van opzet en gevelhoogte; zo heeft iedere woning een eigen identiteit. Franse balkons en grote dakoverstekken zijn een knipoog naar Toscane. De 3 en 4 laagse Hofwoningen hebben een Italiaanse uitstraling: de hoge gevels, luiken en langskappen geven het gevoel van straatjes in steden als Lucca en Siena.

De grachtwoningen Siena markeren de sterke scheiding tussen het stedelijke Castellum en de groene Carré. De ‘langskappen’ en het gebruik van Toscaanse roodtinten geven de grachtwoningen
een sfeervol Mediterraan uiterlijk. De ligging, direct aan het water, doet denken aan koopmanswoningen in een stad als Venetië.

Verspringende kappen en verschillen in gevelkleur geven ook hier ieder huis een eigen identiteit. Er zijn kleine, meer diepliggende kozijnen gebruikt om de dikte en stoerheid van de muur te accentueren, precies zoals dat ook in Toscane gebeurt.